lisaengsv

2013-10-30
13:43:38

Cypernmodellen; hur man genom att lagstadga ger banker rätt att ersätta spekulations sektorn förluster med sparares och företags tillgångar.
Ränta på sparkontot är viktigt men det är väl ändå det som är prio 1 just nu, när vi stå inför det stundande finansiella haveri som riskerar att lamslå världen.

Där vi har en supermakt som hela tiden skjuter problemen framför sig genom att printa ut mer pengar utan motsatt värde i ett redan överhettat monetärt system och därmed riskerar att orsaka en hyperinflation.

Vi har ju bland annat den så kallade Cypernmodellen som håller på att klubbas igenom som ett lagförslag i EU!

För så vitt jag vet så har det inte debatteras någonting om detta och jag vågar nog påstå att de flesta bankkunder inte har en ANING om vad som håller på att ske bakom deras rygg.

Cypernmodellen

Cypernmodellen innebär i praktiken att man man slår sönder den reala ekonomin genom att i första hand försöka rädda den så kallade "systemviktiga" finasiella marknaden, dvs hänsynslösa spekulanter som har förlorat pengar på sin förbannade kasinospekulation, vilket i praktiken betyder att det är insättarna som får betala när systemviktiga derivat och finansinstitutioner skall har första tjing på pengarna.

Correct me if I'm wrong...

Den bank som inte har derivat kan dock när kriser kickar in, slå ihop sig med de banker som har en så kalla "systemviktig finansinstitution" och därmed är det fritt fram att tömma konton för att täcka de värsta spekulationernas förluster även i den banken!

Det var detta som hände på Cypern - om jag har förstått det hela rätt - när Cyperns banker beslagtogs bankkontoinnehaven därför att den "systemviktiga" Europeiska centralbanken i första hand skulle ha tillbaka sina lån!?

Hökmark var med och samordnare Cypernmodellen som ett lagförslag och det infördes och godkändes av Europaparlamentets ekonomiutskott den 20 maj 2013 med 39 röster mot 6.

Det avgörande skyddet för bankkunderna var dock en garanti att tillgångar under 100.000 euro aldrig skall kunna beslagtas och om det fanns tillgångar utöver 100 000 euro, så skulle det endast kunna ske "i sista hand", det låter ju betryggande eller hur!?

Denna garanti fanns dock ej på Cypern, så företag och institutioner fick vackert se sina konton länsas till uppemot 60%!! Vilket fick Europa parlamentet att ändra lite i prioriteringsordningen.

Det är fortfarande dock de "systemviktiga derivaten och institutionerna" som skall räddas FÖRST, vilket i sin tur innebär att det ändå är insättarna som förlorar sina pengar trots att de har företräde framför aktieägare och långivare.

Efter Europaparlamentets godkännande kvarstår Europarådets toppmöte, då Europas ledare och finansminister skall träffas.

Så hur ställer sig Reinfeldt/Borg samt Sveriges banker i den här frågan?

Bankdelning - vilket innebär att man särskiljer Investmentbankers spekulation från kreditgivning till allmänheten och företag med mera, vilket borde vara en självklarhet står även det på agendan att införa.

Förutom att Nationalrådet - Schweiziska Riksdagen - röstade för en majoritet att införa bankdelning, la även MP fram en motion om bankdelning i Riksdagen den 11 oktober.

EU komissionens-expert grupp (jo tjena...expert på vad då, blåsa människor och företag på deras besparingar?) förslag till bankdelning ligger dock långt från den så kallade Glass/Steagel modellen som innebär att bankerna delas i olika bolag med olika ägare och personal.

EU komissionen vill istället att dessa olika avdelningar skall delas INOM banken, vilket i sin tur lämnar fältet öppet för att plocka medel från den säkra delen, dvs kundernas insättningar som då kan fortsätta att lånas ut till spekulation!

Bankdelningsförslaget skjuts dock upp samtidigt som man skyndar sig med att införa "Cypernmodellen;"

Hökmark pekas ut av en ledamot i Ekonomiutskottet som en som "argumenterar som en finanslobbyist" Hökmark påstår nämligen att bankdelning "kan äventyra funktionaliteten för hela banksektorn inom EU". Öh, på vilket sätt då...förklara dig, Hökmark!

Så vad anser ni om det här?

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: